neděle 24. listopadu 2019

příští neděli

Příští neděli začíná čas adventu. Těším se na čas klidu a rozjímání, čas naplněný setkáním s blízkými lidmi. Časem poděkování a radosti z lásky, kterou můžeme sdílet s ostatními.
Na internetu jsem našla odkaz jak slavit advent:
"Dnes slavíme advent tradičně i moderně. Mezi nejviditelnější znaky adventu v dnešní době patří adventní věnec a adventní kalendář, což jsou celkem nové tradice, pochází zhruba z poloviny 19. století. Dále pak domácí výzdoba, jmelí a cukroví, betlémy, Mikuláš a další. Jaké jsou zvyky spojené s jednotlivými adventními týdny?
  • První adventní neděli se přezdívá železná a na věnci se zapaluje fialová svíčka, je to tzv. svíce proroků. Tou si připomínáme proroky, kteří s předstihem předpověděli příchod Ježíše Krista na svět, svíčka symbolizuje naději.
  • Druhá adventní neděle neboli bronzová reprezentuje lásku a Ježíškovy jesličky, zapaluje se druhá fialová svíčka, tzv. betlémská, tato svíčka symbolizuje mír.
  • Třetí adventní neděle je stříbrná a také pastýřská, advent se překlopí do své druhé poloviny a získává slavnostnější podobu. Třetí adventní svíčka je pastýřská, růžová, je to svíčka přátelství.
  • Čtvrtá adventní neděle neboli zlatá může připadnout na Štědrý den a je symbolem míru a pokoje Vánoc. Zapaluje se čtvrtá fialová svíčka, tzv. andělská, je to svíčka lásky.
  •  Na Štědrý den se pak zapaluje pátá svíčka, ta by měla být bílá a je zasvěcená Kristu. " Nakonec nejdůležitější bude to, jak si čas sváteční uděláme sami, aby byl zachovaný duch Vánoc.  Hezké sny. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat