pátek 3. března 2023

třetí vývojové stadium

Pokračování předchozího článku.


 "Integrálně-transpersonální stadium.

Jeli- však progresivně a tvořivě překonán jednostranný a obranný charakter racionálního stadia, rozvíjí se integrálně-transpersonální stadium vývoje vědomí. Jung a Neumann by ho označili za vlastní individuaci, která rozšiřuje jáské vědomí na vědomí bytostného Já ve smyslu nové centroverze ( osobně nazývám toto centrum kosmocentrické), ve které jsou jako nosné a spojující pozadí zakoušeny také transpersonální dimenze a jednostná zkušenost. K tomu by byla nutná také souhra nebo syntéza  matriarchálního a patriarchálního vědomí. Wilber rozlišuje v transpersonální oblasti ještě stupeň psychický, subtilní, kauzální a nonduální. Nonduální vývojový stupeň řeší rozpory mezi subjektem a objektem, mezi zakoušeným, objektem zkušenosti a procesem zakoušení."

 V mé práci se sny pracujeme s rozšiřováním vědomí ve třetím stupni. Jsou i snící, kteří  dlouhodobě zůstávají v egocentrickém stavu vědomí, více-méně i jejich sny je tlačí k dalšímu vývoji.  Kompenzační a prospektivní funkce snu jsou nejčastějšími funkcemi ve snech. Otázkami se pokoušíme otevřít a zvědomit překážky na cestě k dalšímu vývoji vědomí. 

Sen o dvou hadech považuji za symbolický sen, kde téma vývoje vědomí se aktualizovala. Uvidíme jestli to bude boj nebo tanec. V každém případě sen neberu jenom jako individuální příběh jednoho snícího, ale jako téma zápasu lidstva, které stojí na křižovatce. Může regredovat a být pohlcené nevědomím, nebo se masově posunout a přejít do třetího stadia vývoje vědomí. Moc nám to přeji k záchraně a spáse naší planety a lidstva.

P.S. K tomuto tématu patří sen a další předchozí články o stupních vývoje vědomí, číst odděleně nedává ucelený smysl.   

Krásné sny. Cantadora