neděle 30. května 2010

včerejší seminář


Moje práce se sny je dost pomalá a pracná, je to práce na mnoho let a slibuje jenom poctivost vůči sobě a hlubinnou proměnu, rozšíření vědomí, když to nevzdáme. Práce se sny je trpělivá, pomalá a někdy i zneklidňuje. Prostě taková mikrochirurgie. V dnešní době, ptám se sama sebe, jestli se potřebujeme učit snový jazyk, když je tolik sebepoznávacích metod rychlých a zaručených. Ale pro mě je odpověď jasná. Sny jsou naší součástí a tak jim musíme porozumět, abychom byli kompletní.
Včera jsem pracovali se snem, který měl v sobě symbol stromu, plodů stromu, aut, střílení a byla v něm i silná dějová linie. Byl složitý, proto se jeho výklad na semináři nedotkl všech vrstev snu, nevešli jsme se do času, který na sen máme.
I když jsme se věnovali symbolu stromu a zahrady, znovu se zastavím u tohoto symbolu.... Toto je obecnější výklad symbolu stromu, cituji:
"Strom je archetypálním symbolem individuace; považuje se za nesmrtelný, protože jeho semena žijí dále, kořenový systém poskytuje přístřeší a oživuje, je domovem pro celý stravovací řetěz života. Stejně jako žena má i strom svá období a svoje stadia růstu; má svoji zimu, má své jaro."
str. 337, Clarissa Pincola Estes: Ženy, které běhaly s vlky.
Na téže straně pokračuje... " ovoce (stromu) je symbolem výživy a dozrávání našeho poznání tohoto Já. " ...str. 338... "Máme zde strom, který symbolizuje nesmírnou divokou a svobodnou povahu v duši ženy, přesto však tato hodnota není duší chápána. Dalo by se říct, že duše spí a nevnímá široké možnosti v ženské povaze. Mluvíme-li o ženském životě ve vztahu k symbolu stromu, míníme tím kvetoucí ženskou energii, jež nám patří a přichází k nám v cyklech , jež pravidelně odplyne a opět se k nám vrací, jakoby psychické jaro následovalo psychickou zimu. Bez obnovy tohoto kvetoucího impulzu v našich životech, naděje není vidět a půda naší mysli a srdce zůstává nehybná...."

Symbol stromu v jejím snu odkazuje k velkému podceňování hodnoty mladé duše, která své plody nevyužívá.
Na příští skupině chci poděkovat snící a skupině právě za to, že jsme se celou dobu obdarovávali a toto se možná při práci ztratilo. Musíme si uvědomit aspekt dávání a braní, který ve skupině velmi dobře proudí a skupinu drží pohromadě. Uneseme to, co naše sny odkrývají, je to výpověď o naší lidskosti. Děkuji vám milí snící:-) Cantadora