pátek 11. února 2011

zapomenutý vztek


Clarisa Pinkola Estés v knize "Ženy, které běhaly s vlky" píše o zraněném instinktu a hněvu:
Kapitola 12. Hranice vzteku a odpuštění.

"Ženy a (muži) mají tendenci shrnout a ukončit starou epizodu (myšleno konflikt) rčením: "Já, (on, ona, oni) to udělali, nejlépe jak mohli." Říkat, že něco udělali jak nejlépe mohli, není odpuštění. I kdyby to tak bylo, toto prohlášení zamezuje možnost hojení. Je to stejné, jako aplikovat tlakový obvaz na místo hlubokého zranění. Ponecháme-li jej tam příliš dlouho, způsobí pro nedostatek cirkulace krve gangrénu. Popírání hněvu a bolesti nefunguje. Má-li žena (muž) poraněné instinkty, stojí před několika problémy, týkajícími se vzteku."
Dále pokračuji už vlastními slovy, protože překlad této nádherné knihy je trestuhodně odfláknutý.
1. Je to problém s rozpoznáním pocitů vzteku, které jsou tak hluboce nevědomé, že přepadávají člověka nečekaně a nekontrolovaně. Hněv na člověka zaútočí jako šelma - hněv číhá na nepozornost a nepřipravenost v člověku.
2. Poraněné instinkty zpomalují reakce hněvu. Začíná to napomínáním dětí, aby nereagovali na agresi, konflikty, násilí, nespravedlnost, žádá se od nich, aby byli hodné a nezlobili. Děti se musí naučit vydržet bolest, dokud se neuklidní a všechny pocity nezmizí.
Jak se v budoucnosti takové dítě zlobí? Ženy a muži v dospělosti NEREAGUJÍ na svůj pocit hněvu. Vzdávají se svých pocitů nebo mají opožděné reakce o týdny, měsíce. Někdy celé roky trvá než si začnou uvědomovat, co měly tehdy udělat nebo říci.
3. Zraněný instinkt se musí uzdravovat a posilovat uplatňováním hranic toho, co je pro člověka zdravé. Znovu vybudovat pevné hranice pro zapojování hněvu. Hněv není destruktivní, naopak pomáhá určovat to, že někdo překračuje naše hranice.
4. Poraněné instinkty žádají svolení, aby se mohli znovu zapojit do života. Kolik lidí nemá celý život svolení se hněvat. Člověk s poraněnými instinkty pracuje na svolení se zlobit.
"Zabývat se traumatem po určitou dobu je k léčení velmi důležité. Nakonec se však rána musí sešít a nechat zahojit do jizvy." Následně se hněv musí opustit.
"Nespoutaná duše ví, kdy a jak jednat, pokud jí bude žena/muž ochoten/na naslouchat. Správná reakce s sebou nese vnitřní náhled a správné množství soucitu a síly spojené dohromady."
Hezký den. Cantadora




Žádné komentáře:

Okomentovat