sobota 14. května 2011

Diké

Chci snícím pro práci se sny nabídnout  alternativní pohled. Skrze příběh Diké - je to symbolický příběh pro poznání zdrojů snů pomocí starořeckého příběhu o božské Diké. Než jsem se začala věnovat synchronicitě, tak jsem její jméno - DIKÉ- neslyšela. Jak ale vzrůstá množství pozorované synchronicity mezi lidmi, začíná se jméno Diké uvědomovat více a častěji. Jsem ráda, že o ní můžu psát s naprostou úctou a respektem.


Deike Beggová o ní v knížce Synchronicita napsala; cituji:
"...Mezi starořeckými bohy zaujímá zvláštní místo. Diké byla cestou světa, cestou přírody, obdobou čínského pojmu TAO. Řídila pohyb hvězd, fáze Měsíce (Měsíc byl občas uctíván jako sama Diké)  a dohlížela na běh Slunce a celého vesmíru. Byla jednou ze tří HORAI, což znamená pravá chvíle.
Ty nechávaly dozrát věci v pravý čas  a UDRŽOVALY POŘÁDEK MEZI BOHY samotnými. Diké znamená spravedlivá odplata. Jejími sestrami byly Eunomia - zákonitý řád a Eirene - mír. Byly to dary, které daly světu dcery Themidy a Dia. Kolo Diké se otáčelo, řídilo roční období a zajišťovalo, aby všechno bylo na svém místě. Jakmile lidé překročili její zákony, stávala se bohyní pomsty. Nakonec byla tak znechucená tím, jak lidé pohrdají přírodními zákony, že vymyslela kostky, vhodila je mezi smrtelníky a řekla jim, aby zkusili své štěstí. Zmizela, víckrát se neobjevila a život se  stal hazardní hrou."



Diké zmizela  z paměti lidí, upadla do našeho kolektivního nevědomí. Při hledání rovnováhy, udržování pořádku a prožitkům v pravý čas, se objevuje jako pojem synchronicity v běžném životě nebo jako informace ve snech. V určité fázi  nám sny sdělují tak nesrozumitelné věci nebo  je to tak obtížné a bolestné, že jsou jednoduší a rychlejší cesty jak se dostat k odpovědím na své otázky. Ano, může to tak vypadat.
Ale k nastolení vnitřního řádu a míru v sobě potřebujeme najít rovnováhu TAO. A sny to nabízí. To je ta má úcta k Diké, k cestě světa. Bez Diké je už tisíciletí náš život trochu jako hra v kostky. Ve snech Diké nezmizela, tam se  její přítomnost spatřit dá. Proto nepřestávejme hledat zprávy ve snech, posílá je nám v PRAVOU CHVÍLI skrze naši duši DIKÉ.

Dobrou noc. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat