úterý 18. listopadu 2014

učitel a guru

Níže uvedený text je z knihy Čarodějův učedník od Evalda Flisara. Evald Flisar napsal několik dobrých knížek, Čarodějova učedníka doporučuji všem, kdo jste na své osobní cestě a toužíte po učiteli. Zaujalo mě, co napsal o tom, jaký je rozdíl mezi učitelem a guru.
...."Učitel, který neumí nebo nechce být důsledný, je nebezpečný. Jestliže tě usměrňuje vlastníma rukama a zároveň ti podráží nohy a směje se, když spadneš; když ti dnes řekne něco, co je v rozporu s tím, co řekl včera; když ti vyčítá, že jsi pomíchal skutečnost se symboly, které jí jenom zastupují, zároveň ti ale vnucuje svoje..... potom ti nezbývá než se dříve nebo později  zeptat, kdo a co je ten člověk zač. Jak přišel ke své moudrosti? U koho se učil?... 
........ Guru není učitel. Vztah s učitelem je jednodušší, jeho úlohou je zprostředkovávat ti nejrůznější znalosti. Máš víc informací a můžeš se blýsknout v debatách a snadněji se uživíš. Guru ale neučí. Zkouší tě probudit, otevřít ti oči, vytrhnout tě ze sítě tvé falešné identity, ze snu, jemuž říkáš skutečnost. To může udělat jen násilím. Přišel jsi k němu pro nebesa a on tě ale uvrhne do pekla. Učitel tě vzdělává, utvrzuje tě v tom, kdo jsi. Guru to rozbíjí. Jeho úlohou je zbořit svět falešných projekcí a donutit tě, aby ses podíval do očí tomu, čím jsi ve skutečnosti, a tomu, co je pravda." 
str. 167-168


Hezké sny. Cantadora
foto: Jean-Claude Camu

Žádné komentáře:

Okomentovat