sobota 4. února 2017

my a projekce na druhého

Projekce patří mezi nejběžnější obranné mechanizmy. Ve vztazích lidí vyvolávají nejvíc nedorozumění, často končící konflikty a  situacemi, které nemají nic společného s realitou.  Abych to mohla hezky popsat, tady je část snu vztahující se k obranému mechanizmu projekce. Sen:
... Martina se chová čím dál divněji, asi je opilá. Kdy se opila, vůbec jsem si to nevšimla. Podpírám jí, aby nebudila pohoršení. Ale ona se na mně dívá a říká: "Co děláš? Jsi opilá?" 
Sen pokračuje dál, neuvádím ho v plném rozsahu.
Chci použít tento obraz na pochopení našich mechanizmů projekce.
Když způsob prožívání a chování není dostupný našemu vědomí, projikujeme své pocity na lidi kolem nás jako na projekční plátno. Podobně jako se to odehraje ve snu. Snový symbol ukazuje i na způsob obrany, který má snící  momentálně k dispozici.
 Ve snu se objeví strážník, který napomíná děvčata. V tomto případě to může být nápomocná síla, ta nám chce pomoct, odhalit celý obranný mechanizmus. S pomocí symbolu strážníka se objevuje výzva: Dělej s tím něco. Co nevidíš u sebe, k čemu ti slouží teď kamarádka, aby si si uvědomila co? V snové práci nám to pomůže stáhnout projekci a udělat další krok k zvědomění si pravých pocitů.
V běžném životě je dobré si uvědomit, že mnoho pocitů, které nás dráží na lidech, patří jenom nám samotným. Proto nejlepší si je zamést nejdřív před vlastním prahem. 

Tak dělejme s tím něco, ale začít musíme u sebe. 
Dobrou noc a hezkou práci s projekcemi. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat