neděle 10. prosince 2017

2. advent s meditací

Je čas rozjímání. Ne nakupování. To nám jenom pletou hlavy, abychom nemysleli na pravé poselství Vánoc. Nabízím místo nakupování jednoduchou meditaci láskyplného soucitu.
Sedněme si pohodlně nebo lehněme na záda. Oči můžete mít otevřené nebo zavřené. Začneme tím, že nabídneme laskavost sami sobě. Řekněte tiše:
Ať jsem v bezpečí. Ať jsem šťastný/á. Ať jsem zdravý/á. Ať se mi žije dobře.
Komu je meditace určena?
1. Je určena vám.
2. Je určena pro někoho, kdo nám v průběhu roku pomohl, nějakého dobrodince - člověka, který k nám byl laskavý, něčím nás inspirovat. Může to být konkrétní člověk, nebo bytost, s kterou jsme se nepotkali. Ale nadchla nás, byla pro nás průvodcem nějakou etapou života nebo průvodce určitou situací. Ať jsi v bezpečí. Ať jsi šťastný/á. Ať jsi zdravý/á. Ať se ti žije dobře.

3.  Je určena i pro člověka, který nám ublížil nebo někoho, s kým máme problémy.
 Ať jsi v bezpečí. Ať jsi šťastný/á. Ať jsi zdravý/á. Ať se ti žije dobře.
Čím víc lidí bude v bezpečí a cítit se dobře, tím lepší prostředí vytváříme pro sebe. Můžeme prožívat velké těžkosti, ale pocity, které cítíme, jsou naším svobodným rozhodnutím.
4. Je určena lidem, které neznáme, ale potkáváme, kteří nás obsluhují v obchodě, na poště, vynáší kontejnery s odpadky, uklízí města, uvolní místo v tramvaji. Neznáme jejich jméno, ani příběh, ale jsou součástí života, který funguje teď a tady. 
  Ať jsi v bezpečí. Ať jsi šťastný/á. Ať jsi zdravý/á. Ať se ti žije dobře.

Když se vám mysl zatoulá, klid. Nechte odeznít různé myšlenky, pocity, vzpomínky a začněte znovu. 
Při této meditaci není vaše kotva dech, ale opakování těchto tradičních vět. Meditace je převzata z knihy Pravé štěstí od S. Salzbergové.
Krásné sny. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat