úterý 21. ledna 2020

Harry a Megan vs. Diana

Nevím jak sledujete příběh anglického královského syna Harryho a jeho manželky Megan, peripetie, které otřásají bulvárem, ale i seriózním tiskem otevřeli ve mě témata související s vývojem vědomí. Harry byl malý kluk, když tragicky zahynula jeho matka Diana.  Jeho otec Charles požádal tisk, aby vynechali děti a dali jim čas se vyrovnat z obrovskou ztrátou, jakou ztráta matky je. V dítěti v tak bolestné situaci vzniká otisk. Může dojít k záměně symbolů a místo draka je tím ohrožením symbol tisk v případě Harryho a Williama.  Z dětí vyrostli krásní mladí muži a jenom občas něco v jejich chování a zálibách naznačilo, že ztráta není zacelená. Starší bratr William si vybral dívku, která pochází z úplné funkční rodiny. A jeho mladá rodina naznačuje, že dělají toho se ženou Kate dost pro to, aby rodina byla funkční, naplněná láskou a vzájemnou podporou. Harry byl mladší, toho smrt maminky zasáhla viditelně víc. Taky víc zlobil a partnerku si hledal dlouho. Vybral si herečku, která ho nenechala ani domluvit jeho žádost o ruku, tak rychle se chtěla vdát za prince. Nepřipravená na formalizovanou roli v urozené rodině. Sama z dysfunkční rodiny, s komplikovanými vztahy s příbuznými a přáteli. Megan vlastně nemá nikoho, kromě matky, která žije alternativně a dost svobodně. V něčem to má shodné prvky rebelantství mrtvé Diany. Nevědomí při výběru partnera hraje často roli mocnější než rozum. Když muže ovládá trauma mrtvé matky a najde si partnerku, která mu "pomůže" otevřít rány s tím související, pak se spojí nevědomí dvou lidí a hra začíná.
 Harry od začátku vztahu ochraňuje Megan před novináři. Nevidí realitu, že Megan novináře zná a jako většina hereček je velmi pro svou kariéru potřebuje. Megan i roli vévodkyně ze Sussexu hrála, nikdy ní nebyla. Harryho nastavení vnitřního dítěte může být  zjednodušené a pokřivené: "To novináři uštvali maminku." Začátek vztahu Megan a Harry s novináři byl líbánkový. Tisk je miloval, byl to nový závan větru do tradicionalistické královské rodiny.  Harry  byl po královně nejoblíbenějším členem rodiny. Byl vtipný, bezprostřední a na nic si nehrál.  Megan vstupovala do vztahu bez znalostí složitostí provozu královské rodiny. Její svět je jednoduchý, je přesvědčená o své životní pravdě: jóga, zdravá výživa, ekologie, móda, celebrity. Svět, kterému je oddaná tak, že nemluví s nikým, ani se svým prezidentem, když se to nehodí do její verze světa. Nekomunikovali jako pár s tiskem, ale skoro úplně od začátku začali bojovat. I jiní bojují, ale neničí je boj s drakem. Je to jenom tisk. Harryho nevědomý vzorec zachránit matku před zlým drakem spustila Megan velmi rychle. Její černo-bílé vidění světa, labilita nabídli Harrymu předpřipravenou roli, aby se stal drakobijcem. Bohužel je to víc příběh Dona Quijota než boj svatého Jiřího s drakem. A nepíšu to s posměchem, spíš se smutkem. Své příběhy si nevybíráme. To se děje často v ordinaci. Klient odžívá dramatický příběh, vlastní zakletí v podobě traumat z dětství nebo tragických událostí pozdějšího života. Nemůžou překonat tu obrovskou bolest jinak, než že ji přenáší na další lidi a situace svého života, vytváří nová dramata, bohužel točí se v kruhu. Situace se zopakováním nevyřeší, člověk ještě víc zapadá do svých projekcí, které můžou pokračovat celý život.
Moc jim přeji změnu nevědomých vzorců. Novináři jsou všude a jestli zůstanou předmětem jejich projekce, budou dokola odehrávat psychické obrazy, které jako by náležely vnějším osobám a objektům.
Naděje je mocná síla, budu věřit a doufat, že se setkali navzájem právě proto, aby se vymanili ze svých nevědomých sil a obrazů světa.  Ať dospějí pro tento svět s jeho reálnými obtížemi.
William svého bratra potřebuje, to on jako budoucí král ponese na bedrech velkou zodpovědnost za svoji zemi. Potřebují ho teď možná nejvíc babička s dědečkem, kterým čas neúprosně měří chvíle bez Harryho i Archieho. Ale Megan to necítí, jak by to asi měla cítit, když pro ní rozbitá rodina je realita dětství. Její svět.V tom je podobná Dianě. A vše se opakuje.
P.S. Příště se chci vypsat z vývoje vědomí podle Junga víc teoreticky.
Hezké sny. Cantadora

1 komentář: