čtvrtek 16. července 2009

vývoj snů

Tento týden jsme se s Janou setkaly, abychom začaly materiál ze snové skupiny třídit a promýšlíme koncepci knihy o snech. Scházíme se už rok a něco a pořád se proměňuje koncept, podle toho, jaké téma se uvědomí. Takže od manuálu, jak pracovat se sny se to dostalo až k emocím, jako energii snu. V červnu na skupině, když jsem vyhodnocovala snovou skupinu, jsem se vrátila a shrnula obsahy snů za dva roky práce. Zjistila jsem, že stejně jako emoce se zdají významné symboly a témata. Obsah a forma. Témat snová skupina řešila několik a k nim se dali pak přiřadit sny.
Témata snů se dali rozdělit do několik oblastí: porodní sny, sny o důvěře, sny o potřebách, sny o jáském komplexu, sny o ženství a mužství. Sny obsahovali symboly opravdu neskutečně kreativní, různých barev, chuti.
Znovu si uvědomuji, že sny mají svůj obsah i formu. Když se budeme věnovat jenom obsahu snu, může nás to pohltit a symbol jako takový začne vládnout našemu egu - např. symbol šelmy atd. Ale sny mají i formu, např. archetyp animuse, který se stává vývojovou výzvou pro každou ženu, která hledá a pracuje se svým ženstvím.
Když snící nebude příliš zabředávat do obsahu animuse/jeho racionalizace, výkonnosti, kritičnosti, rozumování atd/ ale přijme fakt, že je to archetyp animuse, který potřebuje ovládnout a zvládnout. A ne bojovat s jeho jednotlivými projevy.
Cesta k rovnováze mezi ženstvím a animusem je dlouhá a podobná jakémukoliv umění. Pravidelný trénink a cvičení vedou k úspěchu. Animus chce všechno hned; i úspěch, moc a sílu. takže ženská jemnost, trpělivost pomáhají udržovat rovnováhu v těle ženy.
Jana postřehla, že sny naší skupiny se dají shrnout do vývojové Ericksonovské škály, tak chci postupně psát kapitoly podle jednotlivých vývojových etap, kterými člověk musí projít. Když se to nepovede v čase, kdy to mělo reálně proběhnout, sny znovu a znovu sní a prosí o růst, aby duše mohla jít dál.
Počítám s tím, že sny ze skupiny můžeme použít do nasbíraného materiálu, protože jsem nedostala od nikoho zákaz použití snu pro účely psaní knihy. Tak vám děkuji a slunce na nebi.... cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat