čtvrtek 3. března 2011

amplifikace

Pro zájemce o práci se sny chci vysvětlit jeden pojem, který při práci pravidelně využívám. AMPLIFIKACI. Co je to amplifikace? Kdysi jsem si  zaznamenala při studiu co je amplifikace tuto definici, bohužel bez autora. Tímto se mu omlouvám, ale děkuji za úplně nejpřesnější definici, kterou tady uvádím.
"Konkrétní archetyp se vymyká definici. ... Způsob výkladu, který nás přibližuje k pochopení archetypu, se nazývá amplifikace. Amplifikace, neboli "zesilování", se provádí hledáním co nejbohatšího spektra možných asociací a konotací, které se vztahují k pomyslnému středu, významovému jádru archetypu, kolem něhož kroužíme. Asociace můžeme čerpat z široké palety pohádek, mýtů i typických životních událostí. Opisováním kruhu různými obrazy začíná posluchač tušit významové jádro a začíná se mu "rozsvěcet" - ve vědomí mu vystupuje to, co mají všechny zmíněné obrazy společného, z čeho čerpají svou příbuznost. Právě amplifikací se tušení nejasného praobrazu proměňuje v živoucí jistotu...  Nedá se říci, že by se obraz zostřoval, ale spíše prohluboval, přičemž dno oceánu zůstává stále v nedohlednu. Hloubku nevědomí nelze změřit olovnicí."
Při práci se snem posilujeme nějaký symbol, abychom se dostali k emočnímu jádru v symbolu ukrytý. V jádru leží konflikt a tak odhalíme konflikt a zjistíme, že v jeho jádru leží  strach ze ztráty lásky. Pracujeme pak dále psychologicky se strachem, ale přehlížíme téma KONFLIKT. 
Konflikt nás drásá, bojíme se ho a snažíme se mu vyhnout. Chceme žít jednostranně, vyhnout se konfrontaci a střetu. Chceme lásku, proto se vyhýbáme všemu, co by tuto lásku ohrozilo. Nevidíme zisky z konfliktu jenom ztráty. Naše společnost je nastavena na obcházení konfliktů jako něčeho nepatřičného. Ale bez konfliktu není růst. 
Když vyřešíme čeho se bojíme (s partnerem při vínku probereme svůj strach z toho, že nás nebude mít rád... a pak mu jemně vysvětlíme co si přejeme, aby dělal/nedělal),  nadále zůstává nevyřešeno téma našeho vztahu ke konfliktu. Při dalším střetu dvou protichůdných sil se konsteluje nový Konflikt. My budeme řešit obsah konfliktu, ale ne proces konfliktu. Je to jako ochutnávat nové jídlo, když zjišťujeme z čeho se jídlo skládá, ale nezjistíme recept, jak bylo jídlo připraveno.
Slýchám často a hrdě prohlášené věty typu: v životě jsem neměl konflikt, ta je k ničemu, je konfliktní. S tím nikam nejdu, to bude zase konfliktů...
Jo, jo, ceníme si svého klidu.
Základní vzorce stagnace versus růstu zůstávají přikryté příběhy o konfliktech, které se skládají z mnoho ingrediencí. Neoceníme zisk z konfliktu samotného:
- to že jsme vyrostli,
-dozráli,
- stali se moudřejšími,
- zralejšími,
- našli odvahu integrovat,
- amplifikovat  nevědomé, ale důležité v nás.
Zatím na konflikt nepohlížíme z pohledu zisků, ještě jsme nerehabilitovali jeho kvality. Ve snech je základním kamenem příběhu KONFLIKT. Stejně jako sen, tak i konflikt musíme rehabilitovat a ukázat jeho zdravou a oživující funkci.
Obraz snu se potřebuje energeticky vybít. Tím ztrácí nutkavý charakter. Nastupuje léčivý aspekt snu. Spočívá v přijetí vytěsněných emocí uvolňujících nové potřeby a emoce důležité pro život. Stejně jako to probíhá při konfliktech, které jsou vedeny konstruktivně. A o tom je i amplifikace.
Dobré sny. Cantadora

1 komentář: