neděle 23. března 2014

konflikt v metru mezi být a mít, malé ve velkém


Frankl Pascal napsal:
"Srdce má své důvody, které rozum nezná." Něco podobného píše i Saint-Exupéry v Malém princovi: "Správně vidíme jenom srdcem. Co je důležité, to je očím neviditelné."
Mé srdce se hádá a vidí, co vidí, ale tak nechce vidět....
Konflikt v metru je banalita, ale jestli nad tím zavřu oči, srdce začne vidět pokřiveně... 
Stojím na eskalátoru na pravé straně, po levé straně nechávám volný prostor pro pospíchající lidi.... Toto pravidlo respektuje různé potřeby všech cestujících... Mezi mnou a člověkem přede mnou je jeden volný schůdek. Lidi si nedýchají na záda a dopřáváme si větší prostor. Náhle se do mezery vklíní žena, která předbíhala po levé straně lidi.  Neutrálním tónem jsem ji  požádala, že mi není příjemné, když se tlačí na eskalátor mezi nás... Na silnici by to byla sprostá myšička...  No dozvěděla jsem se, že si může stoupnout jak chce (použila jiná slova, smysl nezměněn). Za pár minut na peróně ještě přišla za mnou se slovy, proč kazím lidem náladu, že se nic nestalo. Říkám, ale stalo, bez souhlasu jste vstoupila do mého prostoru, bylo mi to nepříjemné. Její odpověď mně nepřekvapila.
 "Hmmm, CO Z TOHO MÁTE?, že jste tak nepříjemná?", falešně milým tónem se zeptala cizí žena. 
Moje odpověď: "Nechte si ty jedovatosti milá paní, nic z toho NEMÁM. Nemusím ze všeho něco MÍT, prostě paní, nechte mě BÝT, aby mi bylo taky dobře vedle vás."
To co vidím srdcem je, že nelze žít a MÍT jenom užitek ze všeho a každého. Ztrácíme tím něco posvátného, co je do tajemství života vetkáno a bez čeho je život jenom výměna něco za něco. Nechci zavírat oči ani nad zdánlivými banalitami, protože tím to nejčastěji začíná. Tady je hranice.
Krym začal Majdanem a Majdan začal nepodepsáním smlouvy s EU a nepodepsání smlouvy začalo tím, že politikům nejde o to, aby lidi měli právo na sebeurčení, ale o to mít miliardy výměnou za jiné miliardy.... malé je ve velkém a velké je v malém.
A tak i na metru záleží.
Hezké sny. Cantadora

2 komentáře:

  1. Nikdy jsem si neuvědomila, jak malý kamínek hozený do vody může způsobit daleké vlny. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji vam za to, ze to citite.... Eva

    OdpovědětVymazat