středa 2. září 2015

řeč náčelníka Seattla


Málo projevů se  uchovává a šíří napříč stoletími mezi lidmi, ale tento projev ať upravený nebo smyšlený anebo pravý je pro lidi pořád silný a plný naděje.
 Odkazuji k úvaze o jeho pravosti na:
http://www.odaha.com/tomas-odaha/komentare/rec-nacelnika-seattla
Tady je část textu:
"Verze, která je dnes hojně přepisována, vznikla v roce 1932 v pamfletu Johna M. Riche, který cituje Smithův článek z roku 1887 a za datum Seattlova projevu udává prosinec 1854. Další moderní verzi vytvořil na konci 60. let básník William Arrowsmith a krom úpravy Smithova květnatého viktoriánského stylu je shodná s originálem. Avšak nejznámější verze profesora Teda Perryho byla účelově upravena pro filmový scénář a krom několika vsuvek jako jsou zmínky o bizonech střílených z vlaku (Seattle neměl nikdy možnost vlak vidět a pravděpodobně ani neznal bizony), upravil Seattlovu řeč jako dopis prezidentu Franklinu Piercovi. Pátá verze vznikla zkrácením Perryho scénáře pro účely výstavy Expo '74 v Spokane ve státě Washington.

Nelze tedy s definitivní jistotou potvrdit či vyvrátit alespoň částečnou pravdivost Seattlova projevu, ale jen konstatovat, že svědectví ostatních účastníků jednotlivých jednání žádný takový projev nezmiňují a básnický vzlet Smithovy verze je v přímém protikladu s dochovanými záznamy autentických Seattlových slov, jež se omezují jen na krátké deklarace zachování míru a přátelství."

A tady je samotný projev:

 http://inuru.com/index.php/spolecnost/dokumenty/653-seattle-nacelnik-proslov

 

Hezké sny. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat