středa 17. června 2015

nevěra, zlatý řez a autizmus

V čísle 22 Dnes magazínu se pravděpodobně povedlo kouzlo nechtěného. Na jedné straně článek Novomanželé o Karlu Janečkovi a jeho ženě a v tom samém čísle článek o autistovi Josefovi Schovancovi, který napsal úspěšnou knihu O kolečko míň. Miliardář, v úvodu článku říká, že pravda vyléčí naši společnost. Rezonuje to se mnou, sama vidím léčivý efekt objevené pravdy v práci se sny.  Ale ten článek vyvolal ve mně  spíšpochybnosti a není to moje cesta k léčení vztahů. Další článek byl neméně zajímavý. Josef Schovanec říkal pravdu vždy, pro nás zvláštním způsobem Byl dítětem, které považovali za idiota, spolužáci ho tloukli, psychiatři ho léky málem  zničili.  Říká co si myslí naprosto jednoduše a bezelstně. Protože lidské lstivosti  nerozumí.
Z článku o Janečkovi a jeho dvojrozhovor s manželkou vybírám několik odpovědí:
Máte nějakou dohodu na nevěru?
Karel: Máme. Jedna věc je totiž mít poměr a jiná věc je mít paralelní vážný vztah, jaký jsem třeba plánoval já. To jsme se dohodli, že nepůjde, žádné vážné vztahy. Pletky za určitých podmínek ano, ale nic víc.
Za jakých podmínek máte povolené pletky?
Karel: Je to velmi citlivá věc, navíc jsme veřejné osoby, což přináší ještě další komplikace. Takže jsme se dohodli, že si dopředu stanovíme pravidla, abychom to potom nevnímali jako zradu. K překvapení obou jsme zjistili, že ta pravidla jsou ve skutečnosti dost přísná. První zásadou je, že to má vztah posílit, nikoliv oslabit.
Jaká jsou další?
Karel: Další jsou už soukromá, můžu vám jenom říct, že jejich součástí je matematický vzorec, a dokonce zlatý řez.

Josefu Schovancovi, který se narodil ve Francii českým rodičům, diagnostikovali Aspergerův syndrom. Cituji z Magazínu dnes: ..."Sdělení správné diagnózy, to byl teprve začátek. Následně jsem měl dvojí možnost. Buď zůstat svůj se vším, co k autizmu patří, nebo na sobě zapracovat, abych se přiblížil většině. To je ostatně velké téma, na kterém se  mezi autisty nemůžeme shodnout. A sice, do jaké míry musíme napodobovat ostatní. Kdo volí první možnost, ten mě považuje za masochistu protože se snažím hrát komedii. Čili pěknějším výrazem - přizpůsobit se"......
Redaktor: "Pokud vím, existují i spolky autistů, kteří stavějí na tom, že se měnit nechtějí. Že oni jsou ti správní lidé. Protože lidé s autizmem nelžou, nepředstírají... tedy mají vlastnosti, které jsou obecně chápány kladně."
Odpověď J. Schovance.: "To ano. Taky jsou spolehliví, dodržují pravidla"....
Tak jsem si ty články porovnala a  uvědomila jsem si, že Janeček nám předkládá svoji verzi reality. Ale není spíše ta pravda o zlatém řezu nevěry obyčejná neschopnost vžít se do pocitů jiného člověka?  V jednom čísle byli dva články a nevím, který byl více věnovaný autizmu....  
Dobrou noc. Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat