středa 4. března 2009

seminář Mandala a sny


Mandala a sny

21.3.2009 od 10 h. do 17.00 h. povedeme s Janičkou Šulistovou seminář pro zájemce o malování snů na adrese Wenzigova 5, Praha 2. Zvoňte dole na zvonek Angels.

Důvod, proč jsem se rozhodla rozšířit práci se sny o jiný způsob překladu snového jazyka, je v jeho symbolickém ztvárnění, kterým můžeme sen jednak převést do řeči, ale taky namalovat jako obraz.

V hluboké relaxaci se spojíme s celým snem nebo symbolem, které necháme rozvíjet v aktivní představě. Po přechodu do bdělého stavu si vybereme celou scénu ze snu nebo nějaké samostatné symboly, které namalujeme do kruhu - mandaly.

Kruh má spojující, vyvažující a léčivý účinek. Symboly můžou být jeden nebo dva hlavní, případně si vybereme nějaký pocit ze symbolu, který v nás daný symbol vyvolává - například kdybych se rozhodla namalovat symbol anděla, který ve mně vyvolává pocit lásky, tak si můžu vybrat ústřední téma protikladů: lásku a nenávist a tak zpracovávat archetyp Stínu.


Když neřeším v dané chvíli archetyp Stínu jako svoje téma, můžu hledat něco jiného... například co potřebuji k tomu, abych lásku rozvíjela, takže téma lásky a její udržování při životě - archetyp Moudré matky...

Zásadně pracujeme jenom s tím obrazem, který jsme schopni zvládnout, ponořit se do něj, ale nenechat se ním ovládnout.

Je dobré namalovat hlavní nebo přátelské postavy, s kterou vedu dialog, případně zobrazit svého průvodce - nemusí to být vždy lidská postava.

Nepřátelské a ohrožující postavy, předměty je dobré namalovat v kruhu jako součást celku, v podřízeném postavení vůči hlavnímu symbolu.

Nezapomínáme na základní KOMPENZAČNÍ funkci snu. Sen vyrovnává to, čeho je na jedné straně příliš. Ptáme se: Jaký vědomý postoj sen kompenzuje?

Jaké potřeby a emoce naplňuje mandala, o tom budeme mluvit na závěr semináře.

Barvy a papír jsou v ceně semináře. Ale pro lidi, kteří dávají přednost vlastním výtvarnickým potřebám, můžou si vzít vlastní z domu. Malování mandaly nevyžaduje výtvarné ztvárnění, malujeme na symbolové úrovni. K malování přistupujeme bez předsudků svého vnitřního kritika, s naivitou dětské duše, která se raduje ze své hry. Malujeme své obrazy, vidění, pocity. Vymalováváme se z obrazů naší duše. Má to léčivý účinek. Cantadora

P.S. Nápad udělat tento seminář jsem dostala po přečtení knížky Jany Heffernanové, která v poslední kapitole píše o kreativitě v souvislosti se stvárněním snu. Vřele doporučuji její knihu Tajemství dvou partnerů. Přihlášky přijímame do 15.3.2009.

Žádné komentáře:

Okomentovat