pátek 26. března 2010

jak se ptát

Seminář, který proběhl minulou sobotu byl důležitý nejenom svým obsahem, ale i formou.
Snící přišla s důležitým snem, starým víc než půl rok. Nechtěla jsem při práci rušit, proto jsem nezasahovala do způsobu, jakým se jednotlivý snící ptali. Proto teď píšu, abychom si zopakovali, co je při práci se sny velmi neproduktivní a neopmáhá při pochopení snu.
Ptáme se tak, aby snící neměl potřebu se obhajovat, bránit, vysvětlovat proč to v něm vyvolává zrovna tuto asociaci. Konkrétně to znamená, že se neptám: cítila si smutek? - ale dám snící prostor, aby navázala kontakt se svými emocemi ve snu a zeptám se: jaký pocit si cítila? Rozdíl je v tom, že snící zůstali její pocity a nemusí se vymezovat vůči pocitu smutku a vysvětlovat, jestli tam byl ve snu pocit smutku nebo ne a nedejbože, aby se nezačala snící omlouvat, že cítí něco jiného (možná i nepatřičného).
Naše ego má tendenci srovnávat a omezovat, hodnotit, podsouvat svoje myšlenky a pocity, které vypovídají víc o nás než o snícím.
Tím jsme neempatičtí ke snu, který chceme formovat podle svých představ.
Zásada práce se snem je: necháme se vést snovým jazykem, kterému zatím nerozumíme a nápadovými dotazy se snažíme rozluštit snový kód.
(Sen ve mně napr. vyvolal pocit, že je v něm nebezpečí. Tak se zeptám, jaký pocit v tobě vyvolal sen? A NE: cítíš ve snu nebezpečí?)
Ptám se na snový symbol a děj a ptám se napr. na symbol kočky: co pro tebe znamená kočka, co cítíš, když kočka skočí na kamna, co v tobě vyvolává obraz kočky, s čím si spojuješ kočku? Nechám, ať snící sama řekne, co prožívá, když ve snu kočka skočí na kamna.
Nemůžeme rovnou říct: no kočka je domáce zvíře, číča, a máš pocit, že ty si takové domácí zvíře nebo číča? No.... ! Posuďte sami, co se stane se snící při takovéto INTERPRETACI.
Ptát se při práci se sny na význam snu znamená zásadně neinterpretovat.
Důsledně se musíme držet role PRŮZKUMNÍKA, prozkoumávat, co asi ten sen znamená, objevovat se snícím jeho možné sdělení a skryté významy - pochopit snový jazyk.
Zásadně není naším úkolem sen HODNOTIT, snícímu dávat hotové vysvětlení a významy snu.
K těm se dopracuje snící sám, právě na základě dobře položených zkoumajících otázek. Ne nadarmo se dobře dařilo snům v kmenech, které se pyšnili svojí schopností stopovat i v přírodě.
Sen je naše duševní příroda, nemůžeme v ní plenit a stavět betonové stavby a parkoviska - k nim přirovnávám dotazy, když se naše ego ptá a hodnotí, dává hotové názory a závěry. Příroda se pak ztrácí pod nánosem nepotřebných staveb, které zdánlivě jsou k životu nutné, ale zabíjí přirozený ráz a charakter země.
Všichni používáme levou hemisféru a ptáme se a v dotazech je i interpretace, takže budu k nám všem shovívavá. Ale učit se dobře se ptát je první krok k pochopení významu snu. Takže trénujme milí snící. Hezké sny a nashledanou v květnu na dalším semináři. Už teď inzeruji, že téma bude Komplexy a Jáský komplex.
Hezký víkend Cantadora

Žádné komentáře:

Okomentovat