neděle 23. listopadu 2008

chladný hněv

Theodor I. Rubin Kniha hněvu
Objevila sa už ve vašich snech situace, že utíkáte před nějakým tlakem? Tsunami, tajfunem, zemětřesením? Po podrobném dotazování jste objevili, že s
e moc a moc zlobíte, přesto že jste velmi mírumilovná bytost? Možná vás osloví tento text z knihy Kniha hněvu:Chladný hněv se živí sám sebou. Podkopáva sebeúctu, důvěru člověka v jiné lidi a schopnost vytvářet s nimi vztahy. Zatímco se chladný hněv živí paranoidními pocity, cynismem, hořkostí a beznadějí, rozpory stále rostou. Každé uspokojení odvozené z jeho vnějšího projevu je skoro vždy spojeno s nějakou formou pomstychtivého triumfu. Toto škodolibé uspokojení je obvykle krátkodobé a aby člověk vůbec zakusil pocit uspokojení, vyžaduje stále větší sadizmus. Chladný hněv stále více poškozuje a ničí vztahy.
...
Vřelý hněv je zdravý hněv. Vyjádření hněvu je vřelé, otevřené, přímé a snadno pochopitelné. Je tomu tak proto, že hlavním smyslem je sdělit jak se člověk cítí, a uvědomit druhou osobu o potřebě většího porozumění. ... Zdravé pocity hněvu jsou synonymem respektu, důvěry a zájmu.
Když se objeví symbol potlačeného hněvu, je to výzva pro práci s ním. Pracujme na jeho proměně na vřelý hněv. Nedovolme, aby se hněv stal chladným a nenávistným. Pak už je jen krok k nějaké podlosti... a sen nás vede k tomu narovnat to dřív, než se chytíme do jeho pasti.

1 komentář:

  1. V nedávné době, jsem zažil dva sny, oba měli vesměs identické scénáře, průběhy a hlavně zakončení. Význam byl vcelku jasný, ale nebyl jsem schopný přesně určit kam mě mé já směřuje. V neděli večer, jsem s ženou měl rozhovor, který měl podobný průběh jako ty sny. Začátek byl nevinný, pak nastala bouřlivá gradace, které přešla v bouři a "nedořešené" finále. Když to vše skončilo, uvědomil jsem si, že přesně toto, se mi mé podvědomí snažilo říci, že mam udělat. Bohužel jsem nedokázal ukočírovat své emoce a mísil jsem chladný i vřelý hněv. Je mi jasné, že za svůj chladný hněv ponesu následky, zasloužím si je a počítám s nimy. Ale také je mi jasné, že bez chladného hněvu bych ze sebe nedostal ten vřelý. Za který jsem moc rád, že se dostal ke slovu a vůbec toho nelituji. Možná to zní úchylně, ale za tu hádku jsem vřele rád. Dala mi víc, než kdybych to v sobě dusil a snažil se to překonat "pokorou". Dala mi možnost zjistit, že existuji tyto dva druhy hněvu a jaký je mezi nima rozdíl. Dala mi možnost v další situaci využít pouze "vřelého hněvu". I když bych si moc přál, aby žádné příště nebylo, ale než tento stav nastane budu toho muset ještě hodně napsat.

    Ale! ale příště, pokud budu muset, pokusím se ze sebe pustit pouze vřelý hněv...

    OdpovědětVymazat