úterý 16. prosince 2008

skupinová práce


Na skupinové práci se sny si vážím to, že skupina se při práci se symboly dotýká více vrstev. Obsah snu tak vytváří ságu/příběh dějový, a jeho výklad se stává mnohovrstevnatý.

Když jsme si včera na poslední skupině v letošním roce povídali, zaujala mně spontánní věta snící, "vždy řekneš opak toho, co já". Sen vidí a vyloží každý podle svého vidění světa a jeho ego mu napoví, jenom to co je schopno uvidět. Včerejší sen obsahoval symbol Londýna a opravdu, každý se k němu vyjádřil a přinesl jiný úhel pohledu. Tak kde je pravda? Který výklad je ten správný?
Život každodenní žijeme v protikladech. Sen přináší informaci o našich postojích, které jsou vychýlené a potřebují narovnat, dostat se víc k našemu středu - kompenzovat to, čeho je příliš.

Odpověď o své vnitřní pravdě zná snící. Pozná to podle toho, který dotaz ji oslovil, který dotaz ji emočně zasáhl, tak ten je ve spojení s jejím symbolem.
To co tam vneseme jako skupina je důležité jako broušení diamantu, odkrýváme ty plochy a plošky, které ukazují možnosti potence důležité pro narovnání postoje snící - vidět život v nových souvislostech a perspektivách. Každý dotaz, pohled ji podporuje v procesu růstu. Symbol Londýna se stal pro snící úplnějším a kromě uvědomění si toho, že je to symbol solidnosti, bezpečí, hutnosti, kosmopolitnosti, je taky místem Jacka Rozparovače a Toweru - vězení.
Skupina pracovala na přemostění, které snící pomáhá přijmout to, že Londýn je místem, které se jí líbí jak s dobrým, tak i s tím negativním aspektem, že je to místo/vztah k žití.

Na semináři nepracujeme v myšlenkové kategorii, kdo má pravdu a kdo se mýlí. Co je správné a co je nesprávné. Každý výbrus ukáže jiný pohled na sen. Sen nám rozšiřuje naše vědomí. To je ten silný léčivý moment, který si skupina vzájemně dává.

Žádné komentáře:

Okomentovat