sobota 30. května 2009

další kolo analýzy


Přišel mi dotaz: je možné zpětně přiřadit již vyloženým snům nový význam? Podělím se o jeden aspekt zkušeností při objevování nových významů snu SNÍCÍHO. Snad tak aspoň částečně odpovím na dotaz.
Jedna snící měla před půl rokem krásný, příjemný sen, v kterém se bála vstoupit do nádherně čisté vody plné ryb a vyložila si to jako naději, protože voda byla krásná a nějaký hlas jí říkal, že je i léčivá. Upozornila jsem ji na strach ve snu, který ji zabránil vstoupit do vody. Odmítla tento aspekt snu, že to takto necítí. Pro ní byla živoucí a výživná právě naděje, kterou ve snu cítila. Její život pak šel dál svými cestami. Vše by bylo v pořádku, kdyby důležitá základní emoce -strachu- nebyla odmítnuta. Věděla jsem prospektivně, že práce se snem nebyla ukončena, že musí nastat další kolo, aby byl sen pochopen.
Doufala jsem,

- že se vrátí a budeme pracovat na aspektu snového strachu, ale počítala jsem i s možností
- že dál v práci nepokročí. Čelit svému strachu není dáno všem.

Jako cantadora jsem selhala, nepřevyprávěla jsem tento sen tak, aby ho přijala, jak byl vysníván. Nedokázala jsem snící vést přes celé území snu bezpečně, aby svému snu důvěřovala, že nechce ublížit ale na něco upozornit. Rozhodla jsem se, že to nechám na snící, i když zjevně neslyšela celé poselství snu.

Odhadovala jsem možnosti vývoje:

1. Lepší verze bude, když téma strachu objeví snící v klasické psychoterapii,
2. nebo prožije své vytěsněné emoce strachu skrze nějaký bezpečný vztah,
3. ta horší verze bude, že snící strach potlačí a proměněné emoce strachu se objeví v somatickém, psychickém onemocnění nebo nějaké poruše vývoje vztahů pracovních, osobních....
4. případně se strach objeví v nějaké situaci, kterou si snící na nevědomé úrovni vyvolá sama.
Hlavně jsem vědela, že musí přijít další sny na toto nezpracované téma.
Snící se po pár měsících vrátila... Důvodem byl reálny strach. Strach vycházel ze situace, kterou vnímala jako existenční ohrožení.
Po dvou sezeních jsme se dostali k mé netpělivosti v práci s jejimi pocity. Před půl rokem nemohla unést svůj strach, ohrožoval její představu o sobě. Já jsem ji chtěla vést přímo k emočnímu zdroji strachu, na který sen ukazoval. Sen obsahoval klíč ke strachu. Jednak, že situace, v které se nachází je zdravá a dále, že není na vstup do něčeho neznámého připravena. Naděje, obecnější pocit z toho snu byl v danou chvíli důležitější, pomáhal jí zachovat si sebecit. I když já jsem už chtěla ji vést dál a pracovat s jejím strachem.
Strach je součástí naší instinktivní výbavy. Paradoxně, popření emoce strachu vede k tomu, že se nás strach zmocní na nevědomé úrovni a začne diktovat naše chování.

Já jsem si měla víc uvědomit, že STRACH - tuto šelmu, tento instinkt a základní emoci, bude potřeba nejdřív nakrmit Nadějí, tou nadějí, kterou si klientka z toho snu vzala. A pak čekat, až se nasycen bude dát zvládnout. Snící byla až po půl roce po tomto snu schopna si existenci strachu přiznat, pojmenovat a začít s tím pracovat. Jsem snící vděčná, že mi nepřestala důvěřovat, že ji vedu správným směrem, i když jsem ji tlačila do tempa, kterému se odmítla podřídit ve chvíli, kdy na to neměla kapacitu.
Teď ji má a ten samý sen už není o naději, ale o nevědomém strachu, který je potřeba zvědomovat. Můžeme pokračovat v práci, která jí má odkrýt její pravé JÁ. Význam snu se posunul a vypovídá už ne o kráse vody, kterou popsala jako vodu na Maledivách, nádhernou a příjemnou - místo plné naděje, ale prožila svůj strach do té vody vstoupit.

Tím odpovídám na otázku, jestli je možné zpětně přiřadit již vyloženým snům nový význam. Ano, je. Práce se snem není nikdy definitivně ukončena.

Snící by se měl řídit touhou pochopit vnitřní pravdu Pravého Já, která je ve snu obsažena, ne hledat malou pravdu EGA, které se chce držet svých představ o sobě.
Co tím myslím, malé pravdy ega? Často jsou to iluze, které v nás naše společnost podporuje a to o tom, jak je důležité být tím NEJ
-lepším
-krásnějším
-bohatším
-chytřejším
- silnějším ... dosaďme si tam, pod diktátem čeho žije naše malé já.
Jestli hledáme ve snu prospektivní funkci, tzn. naplnění toho, co se nám zdálo a pak za nějaký čas se to opravdu stane, tak tady je na místě jenom zopakovat starou pravdu.

Mozek je geniální a jeho sběr podprahových informací jak z vnějšího okolí, tak i zevnitř našeho těla probíhá pořád. Umí dát do naprosto přesných souvislostí situace a vztahy i vyhodnotit náš zdravotní stav daleko dřív než naše vědomí.
Všímejme si své sny a když jim nerozumíme může to být kvůli prospektivní funkci, kterou pochopíme, až se začne sen reálně odehrávat. Tehdy si můžeme zpětně uvědomit, že se nic nepřihodilo náhle a nečekaně. My si vybíráme v bdělém životě jiné informace důležité pro EGO a jeho přežití v lidské říši.
Prospektivní funkce snů potvrzuje paralelní život na úrovni instinktů a intuice, říši nevědomí, která nám odkrývá krásu a bohatství ducha, uloženého ve všem kolem nás. Čím víc si to uvědomujeme, tím je člověk blíž k stavu TAO.

Nové významy snů:
A. Sen si můžeme vyložit tak, aby jsme se mohli lépe adaptovat na konkrétní situaci, vztahy.
Za měsíc, rok, deset let dozrajeme k pochopení toho, že sen v sobě skrýval i hlubší smysl, dával nám do ruky klíč k psychickým změnám, rozšíření vědomí, posílení jáského komplexu, růstu naší duše.
B. Případně další kolo analýzy snu může ukázat na naše skryté možnosti. Děláme něco nevědomě a až sen nás zpětně upozorní, jakou sílu má nevědomí na náš obyčejný život a činy a pod jeho taktovkou vlastně pracujeme, aniž o tom víme.
Jenom opakovaná práce se sny mi ukazuje, kde jsem se zase vychýlila, odbočila a pomáhá mi to vidět jemnohmotný svět a vztahy v skrytých souvislostech.

Cantadora


1 komentář: