neděle 20. října 2024

sen transformace

 


Práce s klientem v pokročilé fázi terapie. Takto popisuje svůj sen;  následuje text samotného snu.

Jako bych sledoval “Junga” - muž, ani starý, ani mladík. Něco dělá zároveň to komentuje. Já ho přitom sleduju a asi mu i chvílemi pomáhám.
V tajnosti se něčím zabývá. Asi naplňuje nějakou vizi, něco vytváří. Je to zpočátku spíše “jen” symbolické, než aby to mělo fyzickou podobu.
Teď asi dochází k další fázi, kterou sleduju. Sen byl možná delší, ale já si vybavuji konkrétněji jen následující část.
Samotný popis snu: "Je noc. “Jung” jde krajinou, možná i běží. Proces vyžaduje značnou fyzickou kondici, zejména v této fázi. 
Prší nebo je po dešti. Ani horko, ani zima. Vegetace kolem je bujná. 
Dostane se na na málo používanou cestu lesem. Z ní odbočuje na ještě menší cestu k vodě - asi k menší řece. Není to náhodné místo. Ve snu se nějak konkrétně jmenuje: Místo “něčeho”. “Místo, kde se něco děje, nebo kde se něco stalo.” Přesnější název si nepamatuju, ale vyznívá poeticky. Jung vleze do řeky, třeba po kolena, a do vody něco vkládá - jakoby nějakou hadici, do které má vlézt had. Nebo tu hadici má voda z řeky oživit. Had má být ochočený, ale asi ne hned. Nejde o to ho nějak krotit. Spíše ho utvořit, nechat vzniknout. Bude pak zdrojem nebo projevem nějaké síly. Obtížně se mi to popisuje, ale při zapisování mě napadá spojení “Hadí síla”. A po celou dobu snu i jeho zapisováním cítím, že ten “had” je něco ženského. Také si uvědomuju, že to pozoruju se zájmem a bez strachu, který bych v bdělém stavu při pohledu na hada silně pociťoval.
“Jung” pak bere tu hadici z vody, na trávě ji skládá dokola (do spirály) a bere ji přes rameno, možná v nějakém obalu.
Ještě vnímám, že říká, že ji nebude moci mít stále u sebe a že zůstane aspoň nějakou dobu skrytá. A také to bude vyžadovat nemalé finanční prostředky."
 
S KLIENTEM PRACUJI JUNGIÁNSKÝM PŘÍSTUPEM, ČASTO PRACUJEME SE SNY.
Prošel několika fázemi terapie, které byli zaměřené na zpracování traumat a rodinného příběhu. Už se dva roky věnujeme tématu změny a transformace. Sen potvrzuje, že klient v terapii přebírá vedení procesu, individuuje se. Je vzrušující pro mě pozorovat symbolickou práci na objevení své schopnosti čistit se, sytit a vědomě soustřeďovat na své emoce. Očekává probuzení své kundalíni životní síly, tvůrčí energie, pokračování svého duchovního růstu, v kterém už je zdrojem růstu on sám vlastním vnitřním vedením.  Symbol hada už popisuji v jiném snu, nebudu se tu znovu rozepisovat, co všechno může had znamenat. A v drtivé většině snu (!) platí poučka: "Tam, kde se ve snu objeví had, začíná hlubinný proces nevědomí. To vytlačuje nahoru nevědomá témata, způsobující nerovnováhu psychických sil. Sen pomáhá hadím symbolem zahájit práci s konfliktními silami, které jsou v protikladné pozici a způsobují psychické potíže." Tím, že hadici skládá do tvaru kruhu/spirály, naznačuje svoji strategii práce s transformační energií, jeho Já potkává samo sebe. Je to počáteční fáze, v které transformační síla nebude kontinuální a zůstane nějakou dobu skrytá. Opatrnosti není nikdy dost, říká sen. Dál sen připravuje snícího na to, že ho to bude stát mnoho energie (symbol pro nemalé finanční prostředky).  
Neznám čistší pravdu než sny. Klient by mohl mluvit o tom, jak už pokročil, co všechno objevil, zvládl. Sen ukazuje čistou esenci práce duše. A před tou se opakovaně skláním. Děkuji, děkuji. Klientovi děkuji za svolení dát sen na blog. 
Píšu na blog v této době málo, důvod je jednoduchý. Všude kolem je hodně falešných proroků, kteří si sytí jenom ego. Má duše mě vede tam, kde mám potřebu mlčet. Nerozšiřovat balast slov, v tichu je teď víc síly. Sen klienta je čistá esence duše, proto ho sem vkládám. Snad bude povzbuzením pro další lidi, kteří prochází transformací. Nám všem je naše duše nápomocná víc než všichni falešní prorokové, terapeuti, koučové a i jiní praktikanti duchovných nauk, kteří vyučují to, čemu se ještě sami rádně nenaučili a nedorostli do úrovně učitelů/mudrců. Ale co, taková je teď přechodová doba, úroveň rozvoje vědomí duše, asi to k transformaci patří, to je naše cesta lidstva.....  může to tak být. Každý si vybere to své, co mu náleží. 
 S láskou. 
Hezké sny. Cantadora